Paccar MX-11 motor nudi maksimalne performanse i učinkovitost

DAF Trucks najavljuje potpuno novu generaciju motora sa zapreminom 10,8 litara i snage u rasponu od 290 do 440 KS. Novi Paccar MX-11 motor je kompaktan i nudi optimalnu iskoristivost goriva uz malu vlastitu težinu i razinu buke, u kombinaciji s izvrsnim performansama i maksimalnom pouzdanosti. Novi Paccar MX-11 motor, razvijen i konstruiran u tvornici DAF Trucks u Eindhovenu, započinje sa proizvodnjom u jesen 2013, te će biti dostupan u novoj generaciji CF i XF modela sa Euro 6 motorima.

Motor je 10,8-litreni redni šest cilindarski, Euro 6
Novodizajnirani blok motora optimalne je čvrstoća i žilavosti
Glava cilindra ima dvije bregaste osovine
Visokotlačni common-rail sustav ubrizgavanja goriva sa tlakom ubrizgavanja od 2.500 do bara
Turbo punjač s promjenjivom geometrijom
Inovativne tehnologije za maksimalnu učinkovitost: integracijske funkcije, oklopljeni kabelski snopovi i napredni sustavi upravljanja

“Novi paccar MX-11 motor potpuno se uklopio u trend za postizanje visoke učinkovitosti sa nižim zapreminama motora”, objašnjava Ron Borsboom, član Uprave DAF Trucks odgovoran za razvoj proizvoda. “11 litara je idealan volumen za postizanje izlaze snage 290 KS do 440 KS u zahtjevima Euro 6 norme pri tom koristeći pouzdanu jedno-stupanjsku turbo tehnologiju. Kada smo započeli razvoj MX-11 motora, počeli smo sa čistim listom papira. Naši glavni razvojni kriteriji bile su visoke performanse, mala težina i potrošnja goriva, kao i maksimalna pouzdanost i trajnost, te na kraju izvanredna raspoloživost snage za vozila. Novi paccar MX-11 motor imat će servisne intervale do 125.000 km ovisno o primjeni”.

Dvostruke bregaste osovine
PACCAR-MX-11-Euro-6-engine-05Paccar-ov MX-11 blok motora je potpuno novog dizajna. On se sastoji od jakog kompaktnog grafitnog čelika s vertikalnim rebrima kako bi se povećala snaga i postigla niska razina buke. Kao i kod 12,9 litarskog Paccar MX-13 motora uključen je veliki broj rješenja kako bi se povećala pouzdanost i izdržljivost. Cijevi su na primjer integrirane u blok motora, dvije pumpe koje stvaraju pritisak za Common-Rail sustav su također u bloku motora. Prijenos i pred-separator sistema hlađenja smještenog na glavnom vratilu također su lijepo integrirani u blok motora.

Dvostruke bregaste osovine su ključna značajka nove glave motora, koji ima četiri ventila po cilindru i integriranu usisnu granu. “Ova konfiguracija nudi značajne prednosti”, objašnjava Ron Borsboom. “Prije svega bregasta osovina može biti napravljena od čvršćih materijala što povećava pouzdanost. Glava cilindra je također vrlo čvrsta, što nam omogućuje da koristimo više pritiske u kombinaciji s većim rezervama; ovi faktori su ključni za poboljšanje izdržljivosti, pouzdanosti kao i učinkovitosti. Izravna kontrola ventila također ima pozitivan učinak na potrošnju goriva tako što minimizira gubitke. Dvostruke bregaste osovine osigurati će da integrirana MX motora kočnica pruža izvrsne kočione performanse; ona oslobađa više od 70% svoje iznimne snage u iznosu od 320 kW pri niskim brzinama (1500 o/min). Bregaste osovine same također smanjuju ukupnu težinu. Bregaste osovine mogu biti šuplje kao sustav ubrizgavanja pokretan zasebnom FIE (Fuel Injection Equipment) bregastom osovinom, tako se uštedi dodatnih 15 kilograma težine”.

Paccar-ov MX-11 blok motora je potpuno novog dizajna. On se sastoji od jakog kompaktnog grafitnog čelika s vertikalnim rebrima kako bi se povećala snaga i postigla niska razina buke. Kao i kod 12,9 litarskog Paccar MX-13 motora uključen je veliki broj rješenja kako bi se povećala pouzdanost i izdržljivost. Cijevi su na primjer integrirane u blok motora,  dvije pumpe koje stvaraju pritisak za Common-Rail sustav su također u bloku motora. Prijenos i pred-separator sistema hlađenja smještenog na glavnom vratilu također su lijepo integrirani u blok motora.Dvostruke bregaste osovine su ključna značajka nove glave motora, koji ima četiri ventila po cilindru i integriranu usisnu granu. “Ova konfiguracija nudi značajne prednosti”, objašnjava Ron Borsboom. “Prije svega bregasta osovina može biti napravljena od čvršćih materijala što povećava pouzdanost. Glava cilindra je također vrlo čvrsta, što nam omogućuje da koristimo više pritiske u kombinaciji s većim rezervama; ovi faktori su ključni za poboljšanje izdržljivosti, pouzdanosti kao i učinkovitosti. Izravna kontrola ventila također ima pozitivan učinak na potrošnju goriva tako što minimizira gubitke. Dvostruke bregaste osovine osigurati će da integrirana MX motora kočnica pruža izvrsne kočione performanse; ona oslobađa više od 70% svoje iznimne snage u iznosu od 320 kW pri niskim brzinama (1500 o/min). Bregaste osovine same također smanjuju ukupnu težinu. Bregaste osovine mogu biti šuplje kao sustav ubrizgavanja pokretan zasebnom FIE (Fuel Injection Equipment) bregastom osovinom, tako se uštedi dodatnih 15 kilograma težine”.

Common Rail ubrizgavanje i turbo s promjenjivom geometrijom

Novi MX-11 motor dijeli napredni Common-Rail sustav s Paccar MX-13 motorom, iako svaki ima svoju softversku kalibraciju motora. Common-Rail sistem ubrizgavanja omogućuje visoke pritiske do 2500 bara, te pruža priliku da se koriste pred-i post-ubrizgavanje, ili kombinacija oba. To rezultira finiju atomizaciju goriva i mnogo više mogućnosti za optimiziranje izgaranja, osigurava najmanju moguću emisiju i razinu buke, te na najbolje moguće iskorištenje goriva. Činjenica da se temperatura ispušnih plinova može učinkovito kontrolirati, također znači da motor može optimalno koristiti ispušne plinovie nakon tretmana sustava pročišćavanja i hlađenja. Mi koristimo turbo punjač s promjenjivom geometrijom (VTG), čime se osigurava odaziv motora na najboljim turbo postavkama u svim vremenima i kroz cijeli raspon okretaja kako bi pružio maksimalne performanse. EGR sustav je vrlo kompaktan i dizajniran za savršenu mješavinu ispušnih plinova i svježeg zraka. Sva ta tehnologija je optimalno kontrolirana i sastoji se od tri zasebna dijela: Povratnog tlačnog ventila, VTG turba i EGR ventila. Kompaktan dizajn Paccar MX-11 motora je također ključna značajka, što ga čini idealnim za korištenje u seriji DAF CF.

workhouse

Naknadno tretiranje ispušnih plinova za Euro 6 motore

Kako bi se zadovoljile stroge Euro 6 norme, DAF koristi razne tehnologije tretiranja ispušnih plinova kao što je SCR katalizator i aktivni filter čađe DPF. “Baš kao što je bio slučaj sa 12,9 litarskim Paccar MX-13 motorom, cilj je ne samo da se postigne pravi omjer ispušnih plinova, nego također i prava temperatura u filteru čađe”, objašnjava Borsboom. “Osnovni princip je da se omogući što više pasivne regeneracije filtera čađe kada je to moguće koristeći rad motora za stvaranje idealnih uvjeta za to. Zato su ispušna grana i ostali dijelovi ispušnog sustava izolirani. Ako usprkos tome, temperatura ispušnih plinova padne prenisko zbog specifičnosti primjene vozila, motor će se prebaciti na aktivnu regeneraciju. Sedmi injektor, koji se nalazi iza turbine i ispred filtera čađe dodan je da se motor koristi u tu svrhu. On je tu postavljen da može ubrizgati gorivo u oksidacijski katalizator u ispušnom sistemu kako bi se stvorila točno prava količina topline. SCR katalizator također je dizajniran za održavanje optimalne temperature. Zahvaljujući pametnom premazu, on je u stanju postići maksimalne performanse pri širem rasponu temperatura, što znači da motor može funkcionirati optimalno i na najučinkovitiji način. “

Osim maksimiziranja učinkovitosti, izvanredno vozna sposobnost bila je važan kriterij pri dizajniranju sustava tretmana ispušnih plinova. Zahvaljujući niskoj i stabilnoj potrošnji ulja u Paccar-ovom MX-11 motoru, planirani intervali zamjene filtera čađe čađe kod 500.000 km su ostvarivi, ali će ovisiti o primjeni kamiona. Još jedna jedinstvena značajka je mogućnost ugradnje SCR katalizatora i filtera čađe odvojeno jedan od drugog na suprotnim stranama šasije, što je važno kada je kamion opremljen dizalicom ili dvostrukim ključevima za prihvate.

Mnoge inovacije

Novi paccar MX-11 motor ima brojne inovacije, kao što je jednostruki polimerni klinasti remen i ventilator koji je montiran izravno na radilicu bez među pogona – ušteda na troškovima održavanja, poboljšanje pouzdanosti, smanjenje težine i potrošnje goriva. Da bi se postigla optimalana potrošnja goriva, smanjenje parazitskih gubitaka bio primarni cilj tijekom razvojnog procesa. Na primjer, motor ima novu pumpu za vodu sa dvije brzine elektromagnetske spojke za optimalnu učinkovitost. Tijekom usporavanja vozila, inteligentni kompresor za zrak dovodi zračni sistem do maksimalnog tlaka, što znači da često može ostati isključen u stanju vožnje cestom. Da bi se povećala pouzdanost i izdržljivost, ožičenje je upakirano u kompozitni materijal. Alternator i pumpa kompresora za klimatizaciju montirane su na motoru kao jedna cjelina, a modul za gorivo s integriranim grijačem i automatskim separatorom vlage nalazi se neposredno na motoru maksimalno zaštićen od vanjskih utjecaja. Uljni modul ima integrirani filter ulja i hladnjak ulja koji je napravljen od nehrđajućeg čelika za još veću čvrstoću.

Veći izbor dodatnih odgona – izvoda (PTO)

Širok raspon izvoda biti će dostupan kod Paccar MX-11 motora. 

Na stražnjem dijelu, osim na već dobro poznatoj poziciji (kao 1 sat), verzija na poziciji (kao 11 sati) će biti dostupna s okretnim momentom od 250 Nm. Još jedna nova opcija je generator koji je ugrađen izravno na motor, posebno za rashladne komore. Jednostruki polimerni klinasti remen u kombinaciji s automatskim natezačima osigurava pouzdan rad ovog vodom ili zrakom hlađenog Frigoblock generatora, koji opet ima pozitivan učinak na troškove održavanja. Kako je generator  montiran izravno na motor ima odlično odstojanje od tla. Osim toga, postoji mogućnost da se na prednji dio motora montira i hidraulična pumpa gotovo na istoj poziciji kao i generator.

Distribucija i teže primjene

Novi 10,8 litara Euro 6 Paccar MX-11 motor ući će u serijsku proizvodnju nakon ljeta 2013, s ne manje od pet različitih raspona snage, na raspolaganju za dva glavna područja primjene. 210 kW/290 KS, 240 kW/330 KS i 271 kW/370 KS verzije s maksimalnim momentima od 1.200, 1.400 i 1.600 Nm (na 1,000-1,650 o/min) su savršeni za gradske, regionalne i nacionalne distribucijske primjene. Za primjenu u težim uvjetima dostupni su motori sa 291 kW/400 KS i 320 kW/440 KS kod kojih su maksimalni momenti od 1.900 i 2.100 Nm (na 1,000-1,450 o(min).

S visokim okretnim momentima pri niskim brzinama, izvanrednim iskorištenjem goriva, vodećom pouzdanošću na tržištu i još više mogućnosti dodatnih odgona/izvoda, novi Paccar MX-11 motor biti će jedan od ključnih motora za svestrana vozila CF game čija će proizvodnja Euro 6 motora započeti već u travnju. Paccar MX-11 motor također je vrijedan dodatak DAF Euro 6 motorima za XF modele vozila. Potrošnja goriva 10,8-litarnog Paccar MX-11 motora je u prosjeku čak i do 3% niža nego kod već učinkovitog 12,9-litarnog Paccar MX-13 motora, a smanjenje težine od preko 180 kilograma predstavlja još jednu priliku daljnjeg povećanja učinkovitosti, posebno kod prijevoza rasutih tereta odnosno prijevoza tekućina.

Podijelite stranicu

Pozivamo vas da podijelite našu stranicu sa drugima.