Novi DAF CF i XF – čisto savršenstvo

DAF je predstavio novu generaciju CF i XF kamiona, koji postavljaju nove standarde u učinkovitosti transporta i komforu vozača. Inovacije motora, nova pogonska grupa i optimizacija aerodinamike rezultiraju smanjenjem potrošnje goriva čak do 7%. Novi DAF Connect fleet management sustav doprinjet će još većoj učinkovitosti. Nova generacija CF i XF kamiona također se može pohvaliti smanjenjem težine što doprinosi većoj nosivosti, kao i unaprijeđenom dizajnu interijera i eksterijera za najviši komfor vozača kao i sjajnu privlačnost kamiona. Ti izvrsni novi kamioni pružaju korisnicima najniže moguće operativne troškove i najveću raspoloživost u eksploataciji.

“DAF euro 6 modeli izgradili su i zaslužili sjajnu reputaciju u pogledu najniže potrošnje goriva, pouzdanosti i komfora vozača, a razvojem novih CF i XF modela DAF nudi najbolje moguće rješenje i za vlasnika kao i za vozača”, rekao je g. Preston Feight, predsjednik DAF Trucks. “Podržani visokom tehnologijom u proizvodnji te mrežom visoko profesionalnih DAF servisa, novi CF i XF kamioni – kreću u proizvodnju u ljeto 2017 – utjelovljuju oduševljenje vlasnika i snove vozača.”

Novi CF i XF: Oduševljenje vlasnika

 • 7% manja potrošnja goriva
  – PACCAR MX-11 i MX-13 inovacije motora
  – Novi visoko učinkoviti automatski mjenjač TraXon
  – Nova visoko učinkovita pogonska osovina sa bržim prijenosnim omjerom
  – Unaprijeđeni software pogonske grupe
  – Unaprijeđena aerodinamika
 • Nova PACCAR motorna kočnica
 • Do 100 kg veća nosivost
  – Novi kompaktni ispušni sustav
 • Maksimalna raspoloživost vozila
  – servisni intervali čak do 200.000 km
  – prvoklasno prilagođen za nadogradnje svih vrsta
 • DAF Connect fleet management – sustav za najvišu učinkovitost transporta

Poboljšana ekonomičnost potrošnje goriva uz više snage i okretnog momenta kod nižih okretaja motora

Biti prvak u klasi efikasnosti potrošnje goriva rezultat je potpuno integrirane i inovativne nove pogonske grupe koja ujedinjuje optimalnu integraciju između motora, ispušnog sustava, mjenjača i pogonske osovine, za najniže moguće ukupne troškove eksploatacije, potpuno u skladu sa DAF Transport Efficiency filozofijom.

Dobava zraka PACCAR MX motora dodatno je unaprijeđena novim i bolje učinkovitim turbopunjačem, novim EGR sustavom i novim dizajnom aktivacije ventila. Toplinska učinkovitost unaprijeđena je razvojem novog oblika komora izgaranja, uključujući i nove klipove, injektore i strategije ubrizgavanja goriva, kao i povećanje kompresije u cilindrima. Nove visoko učinkovite pumpe rashladne tekućine, ulja i volana, sa varijabilnom brzinom vrtnje, dizajnirane su tako da ostvare najmanju potrošnju goriva.

Ključni element kod razvoja nove pogonske grupe bio je smanjenje broja okretaja motora za najbolju učinkovitost potrošnje goriva u klasi. Maksimalni okretni moment PACCAR MX-11 i MX-13 motora značajno je povećan i na raspolaganju je već od 900 o/min kako bi osigurao što manju vrtnju motora. Predvodnik u klasi je PACCAR MX-13 motor sa 390 kW / 530 KS i 2.600Nm okretnog momenta kod samo 1.000 o/min.

Visoko učinkovita pogonska osovina – diferencijal

Dizajn pogonske osovine daljnje je razvijan i poboljšan te je smanjen prijenosni omjer na samo 2,05:1, što osigurava krstarenje na brzini od 85 km/h pri samo 1.000 do 1.040 o/min, ovisno o izboru pogonske grupe. Nova generacija diferencijala predstavlja kompletno novi dizajn krune i zupčanika diferencijala te osigurava najveću trajnost i izdržljivost, visoku učinkovitost te iznimno nisku razinu buke.

Upotrebom ulja niskog viskoziteta, smanjenjem nivoa ulja te upotrebom ležaja niskog otpora trenja, također doprinosi smanjenju potrošnje goriva.

Učinkoviti TraXon mjenjač u standardu

Najnovija generacija TraXon automatiziranog mjenjača standardna je na novom CF-u i XF-u u izvedbi sa 12 brzina, a dostupna je i u izvedbi sa 16 brzina. Smanjeni otpori trenja i gubici, ubrzano mijenjanje brzina i produženo korištenje EcoRoll funkcije doprinose smanjenju potrošnje goriva. Komfor vozača je poboljšan zahvaljujući smanjenju bučnosti, glatkoj promjeni brzina i preciznoj kontroli spojke, posebno kod manevriranja. Povećani raspon prijenosnih omjera osigurava izvrsnu manevrabilnost, čak kada su izabrane i brže pogonske grupe.

Unaprijeđeni software pogonske grupe

Novi CF i XF predstavlja potpuno novi sustav elektrike i elektronike. Oni predstavljaju nove kontrolne jedinice vozila posvećene integraciji pogonske grupe, predstavljajući poboljšanje funkcije EcoRoll i Cruise Control, kao i Dynamic Cruise. Dynamic Cruise prilagođava karakter tempomata prema različitim uvjetima vožnje. Zahvaljujući daljnoj integraciji prediktivnog tempomata (PCC) i EcoRoll funkcije, PCC sada može aktivirati EcoRoll funkciju prije, prema tome kada obje tehnologije iskalkuliraju da je moment inercije vozila dovoljan da stavi mjenjač u neutralni položaj kako bi vozilo inercijom prešlo preko vrha brda bez pada brzine.

Vodeća u klasi PACCAR motorna kočnica najviših performansi

Uz performanse motora, performanse PACCAR motorne kočnice također su poboljšane. Maksimalna snaga kočenja PACCAR MX-11 motora povećana je sa 320 kW na 340 kW. Snaga kočenja povećana je za 20% u rasponu od 1.000 do 1.500 o/min. Maksimalna snaga MX-13 motora nije manja od 360kW, a snaga kočenja je povećana za čak 30% u rasponu niskih okretaja motora, između 1.200 i 1.500 o/min.

Unaprijeđena aerodinamika

U cilju dostizanja najniže moguće potrošnje goriva unaprijeđena je i aerodinamika kamiona, zahvaljujući novom dizajnu suncobrana CF i XF kamiona. Dodatno, novi XF predstavlja nove produžetke prostora prednjih kotača kao i vodilice strujanja zraka iza prednje maske za optrimalnu aerodinamiku oko kamiona i kroz prostor hladnjaka i motora. Nova prednja maska smanjuje otvor između panela svjetala i kutnih deflektora, a sve za najbolju moguću aerodinamiku.

Čak do 100 kilograma manja težina

Za novi CF i XF, DAF je razvio kompletno novi i kompaktni ispušni sustav (EAS) koji je rezultirao sa više prostora na šasiji za druge komponente, kao što su veći rezervoar goriva, kutije za alat, potporne noge za kran i slično.

Poboljšana tehnologija obrade ispušnih plinova rezultirala je 40%-tnom redukcijom volumena EAS jedinice. To je sve učinjeno bez utjecaja na tlak ispušnih plinova, intervale čišćenje čađe ili učinkovitosti DeNOx katalizatora. Zapravo, kompaktna kutija se brže zagrije i prije omogućava motoru da dođe u svoju radnu temperaturu.

Kompaktnost EAS kutije također znači da za posebne aplikacije više nije potrebno ugrađivati split ispušni sistem, što doprinosi izvrsnoj učinkovitosti.

Daljnja prednost ultra kompakten EAS kutije je da je ona oko 50kg lakša. Zahvaljujući dodatnim optimizacijama motora i šasije, novi CF i XF je oko 100kg lakši, što omogućuje i veću nosivost.

Maksimalno vrijeme korištenja

Servisni intervali novih DAF CF i XF kamiona mogu biti produženi čak od 150.000 do 200.000km. Bez obzira na kompaktne dimenzije nove EAS jedinice, njezin kapacitet je nepromijenjen, a rezultira intervalima čišćenja čađe čak do 500.000km, što rezultira maksimalno mogućim vremenom korištenja.

Poboljšani načini prihvata nadogradnji osigurava najkraće moguće vrijeme izrade i montaže nadogradnji svih vrsta, novi dizajn zadnjeg prepusta šasije osigurava lakšu montažu opreme, npr. kao što je utovarna rampa ili kran.

DAF Connect fleet management sustav

DAF Connect je inovativni fleet management sustav, nudi korisniku informacije u realnom vremenu, kako o performansama kamiona tako i vozača.

Informacije o lokaciji kamiona, potrošnji goriva, kilometraži, iskoristivosti flote i radu u leru jasno su prikazani na on-line platformi, koja može biti krojena prema zahtjevima korisnika. Prijateljsko okruženje može biti konfigurirano kako bi osiguralo izdašne izvještaje o gorivu sa trenutnim i prijašnjim podacima, kako bi korisnik mogao usporediti kamion i vozače. Prikaz u realnom vremenu osigurava sve potrebne informacije o floti kako bi korisnik mogao optimalno planirati korištenje svoje flote. Korisnik može postaviti osobno definirana upozorenja kako bi primio informaciju odmah po događaju kao što su brzina, ruta, lokacija, potrošnja goriva, s ciljem promptnog djelovanja poboljšanja performasi flote.

Novi CF i XF: Vozački san

Novi DAF CF i XF ostaju lideri u klasi u pogledu komfora vozača, zahvaljujući izvrsnoj pristupačnosti, jednostavnosti, najvećem prostoru u kabini i mnogim inovacijama kako bi povećali komfor, atraktivnost, sigurnost i prijateljsko okruženje za vozača.

 • Novi dizajn unutrašnjosti
 • Nove komande kontrole temperature i klima uređaja (HVAC)
 • Nova linija opreme Exclusive line
 • Nova instrumentna ploča i izgled kontrolne ploče
 • Plug and play prekidači po želji vozača

Od trenutka kada zakoračite u kabinu novog CF-a i XF-a, oni odaju najviši nivo kvalitete izrade i komfora vozača. Nove tople boje instrumentne ploče, sjedala, zavjese, madrac, bočni i stražnji zid, daju interijeru prekrasno okruženje koje cijeni svaki vozač, luksuz i bogatstvo opreme. Novi XF Super Space i nadalje ostaje najveća kabina u klasi sa ukupnim volumenom od preko 12,6 m³.

Nove komande kontrole temperature i klima uređaja

Novi DAF CF i XF predstavlja potpuno novi automatski HVAC sustav koji je vrlo jednostavan za upotrebu. Sustav također doprinosi najboljoj učinkovitosti potrošnje goriva, budući da novi smart-controlled sustav klimatizacije troši manje energije hlađenjem zraka toliko koliko je potrebno. Inteligentna kontrola isparivača dorpinosi nepotrebnom upotrebi hlađenja zraka. Novi potpuno automatski HVAC sustav koristi preostalu toplinu motora kako bi zagrijao kabinu tijekom kraćih pauza, što doprinosi učinkovitosti. Novi sustav kontrole temperature i klima uređaja također može biti upravljan sa stražnjeg panela za najviši komfor vozača.

Nova linija opreme Exclusive line

Spoj luksuza i komfora predstavlja nova linija opreme Exclusive line. Dostupna je za oba nova modela, CF i XF. Exclusive line je povrh svega naznačen instrumentnom pločom u boji konjaka, kao i panelima vrata (XF) i kožnim sjedalima, kao i stilskim svijetlim otvorima (CF). Kožni volan je standardni kod luksunih CF i XF modela.

Poboljšane informacije za vozača i prijateljsko okruženje

Instrumentna ploča je redizajnirana sa novim i modernim izgledom kako bi se povećala vidljivost i jasnost informacija. Poboljšanje informacije za vozača uključujići i odbrojavanje vremena tahografa, prikazom preostalog vremena vožnje i odmora vozača. To doprinosi povećanom komforu i učinkovitosti vozača. Također i prekidači koji se mogu kofigurirati (MUX) omogućuju vozaču da samostalno posloži raspored prekidača prema njegovim osobnim željama. MUX prekidači također omogućuju optimalno pozicioniranje za lako opsluživanje nadogradnji.

Vozači također imaju prednosti novog prekidača unutarnje rasvjete, smještene na centralnom dijelu instrumentne ploče. Klizni stolić kao i kapaciteti ormarića za smještaj ostali su i dalje najveći u klasi. Prekidač svjetla omogućuje vozaču da sam stvori prijateljsko okružje u kabini za noćnu vožnju ili za relaksaciju. Sve funkcije kontrole brzine uključujići tempomat, PCC i ACC sada su perfektno i logički smještene na desnoj strani volana.

Predivni izgled

DAF je obogaćen stilskim elementima kao što je DAF natpis na ulaznim stepenicama koji želi dobrodošlicu vozaču u luksuzni interijer kabine (XF). Novi DAF logo na prednjoj maski sa kromiranim slovima simbolizira kvalitetu kamiona. Dodaci u braniku i suncobranu daju vanjštini dah luksuza, kao i dekorativne trake i novi reljef prednje maske.

Početak proizvodnje

Novi CF i XF stiže u proizvodnju u ljeto 2017 u varijanti 4×2 tegljača (FT) i šasije (FA), nadalje u varijanti 6×2 tegljača (FTG i FTP) i 6×2 šasije (FAR). Ostale izvrsne verzije će slijediti u jesen 2017.

“Napravili smo najbolji kamion na tržištu još boljim“, komentirao je g. Preston Feight, predsjednik DAF Trucks. “Novi CF i XF povećava izvrsnu pouzdanost, učinkovitost, potrošnju goriva i komfor vozača. Kao dio naše DAF Transport Efficiency filozofije, mi smo ponovno napravili najvažnije korake za daljnje poboljšanje učinkovitosti vozila pružajući najniže moguće opreatvine troškove korištenja, najveću dostupnost za naše korisnike. Novi CF i XF predstavlja čisto savršenstvo.”

 MX-13   530  390 KW / 530 KS – 2500/2600 Nm @ 1000 o/min
  480  355 KW / 483 KS – 2350/2500 Nm @ 900 o/min
  430  315 KW / 428 KS – 2150/2300 Nm @ 900 o/min
MX-11*   450  330 KW / 449 KS – 2200/2300 Nm @ 900 o/min
  410  300 KW / 408 KS – 2000/2100 Nm @ 900 o/min
  370  3270 KW / 367 KS – 1800/1900 Nm @ 900 o/min
  MX-11**   340  250 KW / 340 KS – 1500 Nm @ 900 o/min
  300  220 KW / 299 KS – 1350 Nm @ 900 o/min

* dugolinijski prijevoz
** distribucija

Podijelite stranicu

Pozivamo vas da podijelite našu stranicu sa drugima.