DAF prvi, svi motori dostupni u EEV tehnologiji

Zbog dodatne optimizacije motornih sistema, sada nekoliko verzija 12.9-litarnog PACCAR MX motora udovoljava EEV standardima čak i bez filtera čađe. To se trenutno odnosi na verziju motora sa 265kW / 360KS i 300kW / 410KS, a od početka 2011. godine biti će uključen i motor sa 340kW/460KS, a koji su ugrađeni u DAF CF85 i XF105. Činjenica da će niske vrijednosti emisije štetnih ispušnih plinova biti osigurane bez filtera čađe, donosi prednost u smanjenoj težini vozila od nekih 30-tak kilograma, istovremeno oslobađajući dodatni prostor za montažu većeg spremnika goriva.

EEV standardi također se postižu bez dodatnog filtera čađe i u 4,5-litarnom četiri cilindričnom PACCAR FR motoru, kao i u 6,7-litarnom šest cilindričnom PACCAR GR motoru na LF i CF65 modelima.

Trenutno se prednosti EEV tehnologije motora, uz smanjenje emisije štetnih ispušnih plinova, očituju kroz nižu cijenu cestarine za teretna vozila koja voze kroz Austriju, pa su međunarodni prijevoznici već počeli naručivati vozila EEV tehnologije.

Podijelite stranicu

Pozivamo vas da podijelite našu stranicu sa drugima.