DAf LF Hybrid - štedljivi kamion krenuo u serijsku proizvodnju

Čak i prije završetka ove godine, DAF će početi s proizvodnjom LF Hybrida, 12-tonskog dostavnog kamiona sa paralelnim hibridnim sistemom. Početak proizvodnje popraćen je vrlo opsežnim testom navedenih vozila u primjeni, pri čemu su vozila bila testirana dvije godine u najrazličitijim dnevnim primjenama, kako u Velikoj Britaniji tako i u ostalim zemljama. Upotreba hibridne tehnologije može smanjiti potrošnju goriva te je zbog toga emisija CO2 plinova manja između 10 i 20%, ovisno o izvedbi kamiona. DAF je jedan od prvih europskih proizvođača kamiona koji su uveli hibridne kamione u proizvodnju.

DAF-ov LF Hybrid, koristi paralelni dizel/električni hibridni sistem, pri čemu je kamion pogonjen dizelskim motorom, elektromotorom ili kombinacijom oba motora. Kamion je opremljen 4.5-litarnim PACCAR FR dizel motorom koji i u standardnoj izvedbi bez filtera čađe emitira ultra niske koncentracije ispušnih plinova.

Motor u LF Hybridu je maksimalne snage 118kW /160KS povezan s automatskim 6-stupanjskim Eaton mjenjačem (Autoshift). Elektromotor je smješten između spojke i mjenjača što pogonu omogućava da se ponaša poput generatora. Energija koja se oslobađa prilikom kočenja smješta se u litij-ionske baterije te se ponovno koristi kod ubrzavanja. Ovisno o stupnju napunjenosti litij-ionskih baterija, centralno računalo određuje kada se za pogon koristi dizel motor, a kada i do koje mjere elektromotor.

Isporuka LF Hybrida najprije će početi u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji; u zemljama u kojima su istraživanja tržišta pokazala da je interes za hibridna vozila najveći. Ovisno o uspjehu prodaje na navedenim tržištima, DAF će odlučiti da li će LF hibridno vozilo uključiti u standardnu gamu vozila i u ostalim zemljama.

Hibridna tehnologija će se i dalje razvijati unutar sljedećih nekoliko godina, s posebnim naglaskom na razvoj baterija.

Podijelite stranicu

Pozivamo vas da podijelite našu stranicu sa drugima.